Vakantie Norg

Gepubliceerd op 3 september 2024 om 17:46

Van 21 - 28 juni 2024 hebben wij een week mogen vertoeven in De Oosterduinen te Norg en wel in huisje Wensdroom. Een huisje op een groot stuk eigen grond met een eigen bos

Vrijdag 21 juni 2024

De reis was voorspoedig en zonder file verlopen, waardoor we rond 14.30 uur in ons vakantiehuisje aankwamen.  WOW wat is dit een mooie plek om een week te mogen verblijven. Midden in het bos en het enige wat je hoort zijn vogels. Eerst de auto leeghalen en alle spullen een plekje geven en dan snel een bakkie koffie en genieten van de natuur. 

Voor ons huis stond ook een voederhuisje, dus dat eerst maar voorzien van vogelvoer, wat we mee hadden genomen van huis, dan kunnen we van de week eens kijken welke vogels we aan kunnen trekken en van dichtbij kunnen bekijken. Het was snel duidelijk dat ze al even geen voer hadden gehad in het huisje want het liep geen storm, benieuwd of we daar deze week verandering in kunnen brengen.

Na even heerlijk te hebben gezeten is het tijd om ons 4 hectare grote bos eens even te gaan bekijken, wat een heerlijkheid! Op sommige stukken was het een modderpoeltje door alle regen van de afgelopen periode, maar met een aantal stappen off-road konden we onze weg weer vervolgen. We hadden geen camera bij ons, dit was puur een rondje om even te kijken en alles te inventariseren, maar al snel werd duidelijk dat hier genoeg te fotograferen viel. We kwamen al verschillende paddenstoelen tegen en ook insecten waren er volop. Dat wordt van de week met de camera ons eigen bos in.

 

Zaterdag 22 juni

Vandaag eerst rustig opgestart met een heerlijk vogelconcert.

In de ochtend boodschappen gedaan en daarna hebben we ons heerlijk vermaakt in ons 4 hectare privé bos. Normaal gesproken zou je zeggen wat is er nu te fotograferen in het bos in juni. We kunnen jullie vertellen dat je, je daarover kunt verbazen. Insecten zijn er altijd te vinden in het bos, maar mede door het natte weer tot nu toe in het jaar, hebben we ook genoeg paddenstoelen gevonden.

  • Kastanje boleet     
  • Fopzwam
  • Heksenboter
  • Kleverige koraalzwam
  • Houtknotszwam               
  • Gewone Hertenzwam 
  • Geweizwam
  • Rossig Buiskussen

 

 

Zondag 23 juni

Vandaag was het vroeg opstaan want we gingen op pad naar Vogelhut 'Wildernistrek'. Dit dagje had Arie voor zijn verjaardag gehad en wij hebben er een vakantie omheen geboekt omdat we het voor 1 dagje te ver vonden rijden. Voor de ervaringen van de vogelhut zullen we een aparte blog plaatsen.

 

Maandag 24 juni

Vandaag op pad naar Grollooërveen, het grootste veengebied van Boswachterij Grolloo. Een mooi groot natuurgebied met bos, vennen en veengrond. Dit alles zorgt voor een zeer divers beeld in flora en fauna.

Wanneer wij naar een natuurgebied gaan dan kiezen we eigenlijk nooit een standaard uitgezette route. Deze paden zijn voor ons vaak veel te druk en we kiezen dan ook altijd onze eigen route. Soms hebben we op voorhand een locatie die we willen bereiken en plannen we er een route omheen, vaak lopen we gewoon op een wandelapp zonder vooraf iets te hebben gepland. We lopen eigenlijk altijd met de Komoot app, zodat we altijd weten hoe we weer bij de auto moeten komen.

Het leuke van de niet gebaande wegen volgen is dat je soms echt pareltjes tegenkomt, het nadeel van de niet gebaande wegen volgen is dat je er dus soms tijdens de wandeling achter komt dat bepaalde paden afgesloten zijn. Zo ook vandaag šŸ¤£ 2 zijwegen die we wilde nemen waren afgesloten en niet meer begaanbaar, dan nog maar verder rechtdoor, maar ook daar leek het pad uiteindelijk op te houden, echter moesten we nu wel door want een andere optie was er niet dan zouden we nooit meer bij de auto uitkomen. Dus dan maar even een stuk off-road lopen in de hoop dat we weer ergens op het pad terecht zouden komen. Het was flink struinen maar na een 500 meter kwamen we weer op iets wat een pad leek, ook Komoot gaf deze weg als pad aan, dus we waren weer op legale grond en konden onze uitgekozen route weer vervolgen.

Na 2 km de volgende uitdaging, we lopen in een veengebied, dit houdt in dat er veel water is, zo ook hier; we stonden voor een moeras / water gebied wat we over moesten steken met behulp van een plankenpad wat 40cm boven het water lag. Prima te doen overigens ware het niet dat een stel grapjassen de 1ste plank verwijderd hadden waardoor we elkaar het plankenpad even op moesten helpen, de opstap was namelijk te hoog om alleen te nemen (tenzij je een nat pak wilde halen šŸ˜‚)

 

Als je van macrofotografie houdt of graag libellen wilt spotten dan is dit echt een aanrader. We hebben heel veel libellen mogen zien, waaronder ook voor het eerst de sierlijke witsnuitlibel. Een zeldzame libel in Nederland. Helaas geen publicatiewaardige foto kunnen maken want mee werken wilde hij niet, maar we kunnen hem wel bijschrijven op ons lijstje.

 

 

Dinsdag 25 juni

De temperaturen stijgen deze week alleen maar verder en vandaag zou het al 27 graden gaan worden. Heerlijk natuurlijk na al die periode van regen, maar om actief op pad te gaan en voor de fotografie begint het langzaamaan te warm te worden. Daarom vandaag gekozen om nog even vroeg op pad te gaan in de buurt en wel naar de Heemtuin / Vlindertuin in Norg geweest. Een klein maar mooi onderhouden stukje natuur, met een poel en natuurlijke bloemenvelden dat sinds 2005 bestaat, in 2018 is de tuin helemaal gerenoveerd en vernieuwd. Voor macrofotografie is dat een perfecte plek om je uit te leven met de bloemen en insecten die je hier kunt vinden, zonder dat je kilometers hoeft te lopen.

 

 

Woensdag 26 juni

Vanmorgen heerlijk vroeg wakker en dus vroeg op de veranda, genieten van de vogels want die geven elke dag een topconcert. Doordat het vandaag 30 graden zou worden was het te warm om op pad te gaan met de camera, dus besloten we vandaag rond het huis te blijven. Ook absoluut geen straf. Na een uurtje buiten gezeten te hebben in alle rust, kwam er opeens een koppie boven de bosjes uit, geschrokken van de mensen die voor op het pad liepen en iets te luidruchtig waren in de vroege morgen. Een reetje vertoefde in de tuin, een angstige blik naar daar waar het geluid vandaan kwam, een inschatting makend van de dreiging durfde ze het niet aan om te blijven staan, waarschijnlijk mede omdat de lawaaischoppers haar inmiddels ook gespot hadden en stil bleven staan, ze nam de benen, dwars door onze tuin heen en het veilig bos in naast ons huis.

Helaas zien we dit zo vaak als we in de natuur lopen. Mensen hebben geen idee hoe hard een stem in de stilte klinkt (en dan nog niet meegenomen dat een dier een veel beter gehoord heeft), zelfs wij ergeren ons er geregeld aan als mensen lopen te tetteren als ze in de natuur zijn. Prima dat je gezellig bij wilt kletsen, maar pas je volume aan (of kies een andere locatie, waar stilte minder belangrijk is) en geloof ons, als je stiller bent dan zal de natuur je pareltjes terug geven.

 

Vanaf vrijdag zijn we de vogels al aan het voeren bij het huisje en we moeten zeggen, langzaam aan begint het resultaat te geven. Steeds vaker komen ze langs en ook elke dag worden ze een beetje minder schuw, zelfs de gaaien durven het aan om langs te komen als we buiten zitten, de dagen hiervoor deden ze het stiekem als we binnen waren.

Inmiddels mogen we bewonderen:

  • roodborstje                                                       
  • merel
  • grote bonte specht
  • zwartkop                                                           
  • gaai                                                           
  • boomklever
  • winterkoninkje                                                     

 

Donderdag 27 juni

Het was vandaag een dag van een kat en muisspel tussen de eekhoorn en de buizerd. Ons huisje lag in het territorium van een paartje buizerds. Elke dag legde ze hetzelfde rondje af. Echter in onze tuin bevond zich ook een eekhoorntje, deze kwam niet dichtbij het huisje maar hebben we wel verschillende keren waar kunnen nemen. Zo ook deze middag, eekhoorntje gespot en ook de buizerd kwam langs om zijn rondje te vliegen, echter nam hij nu een tussenstop in de boom. Na 10 minuten opeens een hoop kabaal, een buizerd die een duikvlucht nam en een eekhoorn die de boom inschoot, de natuur had elkaar gevonden, maar wie zou de sterkste zijn? De eekhoorn bleef een meter of 2 boven de grond aan de boomstronk genageld zitten, de buizerd zat inmiddels op de grond (1-0 voor de eekhoorn). We zagen de buizerd loeren, maar wat zou hij gaan doen?

I.p.v. op te vliegen besloot de buizerd een poging te wagen om dezelfde route af te leggen als de eekhoorn, 2 klauwen tegen de boomstam en omhoog klauteren. Van een afstand mochten we het gadeslaan en wat was het een grappig, niet alledaags gezicht, een buizerd klauterend de boom in. De eekhoorn ging maar wat hoger zitten want die durfde er toch niet op te gokken dat die 2 meter genoeg was en ik denk dat het goed was, want deze buizerd was een goede klimmer. De eekhoorn had dat ook in de gaten en nam vanaf een meter of 5 een duikvlucht de boom uit, op de grond. De buizerd bleef beteuterd achter, hangend aan een boomstam. (2-0 voor de eekhoorn)

Het duurde even voordat de buizerd bedacht had hoe hij nu weer op de grond kwam, want je kan dan wel vleugels hebben, als je tegen een boomstam aan geplakt zit zijn die niet makkelijk te gebruiken bij formaat buizerd, maar de aanhouder wint en enigszins knullig belandde ook de buizerd weer  op de grond, voor wie denkt dat de eekhoorn inmiddels een veilige aftocht had gekozen heeft het mis, deze maakte er een spelletje van en zat gewoon nog op de grond, waarschijnlijk wilde hij ook zien hoe de buizerd zich uit de situatie zou gaan bevrijden.

Opnieuw stonden ze tegenover elkaar, nu beide op de grond. Om het schouwspel verder te kunnen volgen, moesten wij vanaf de veranda even naar een andere plekje schuifelen, want vanaf onze stoelen konden we het niet meer zien, heel voorzichtig zochten we een plek waar we weer goed zicht hadden op de eekhoorn en de buizerd, maar wel zo dat ze van ons geen last en afleiding hadden.

Zowel de eekhoorn als de buizerd stonden stil, wie zal zich als eerste gaan bewegen? De eekhoorn leek vrij ontspannen na zijn 2-0 voorsprong, maar goed dat kan zo veranderen. Daar gaat de buizerd...... hollend over de grond naar de eekhoorn, de eekhoorn wacht en schiet met een boog om de buizerd heen en blijft weer staan, de buizerd gaat in de ankers om zich vervolgens om te draaien en opnieuw een aanval te doen. Ook dit was een komisch gezicht; een hollende buizerd. Het kat en muis spelletje ging nog een minuut of 2 door, maar de buizerd kreeg de eekhoorn niet te pakken. (3-0 voor de eekhoorn) De eekhoorn was er na de laatste sprint wel klaar mee en zette even een versnelling bij, klom de boom in, alleen nu hoog. De buizerd bleef nog even zitten om zijn nederlaag te verwerken en vervolgde vervolgens vliegend zijn route verder, de route die hij elke dag nam.

 

Vrijdag 28 juni

Vandaag helaas al weer tijd om naar huis te gaan. Wat hebben we genoten en dit huisje zetten we zeker op onze lijst om nog eens te bezoeken. Maar voordat we gaan vertrekken eerst nog een heerlijk ontbijtje op de veranda en voor de laatste keer de voerbakjes voor de vogels vullen. We gaan dan vandaag wel naar huis, maar laten graag een gevuld voederplankje voor onze vliegende vriendjes achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Leendert Smit
een maand geleden

Wat een mooi verhaal en foto's geweldig gedaan.

Irma Erkelens
een maand geleden

Dat zijn weer mooie foto's, en het verslag van een weekje vakantie is ook leuk .

Maak jouw eigen website met JouwWeb