Luxe Vogelhut Wildernistrek in Vledder

Gepubliceerd op 6 oktober 2024 om 12:08

Op 23 juni 2024 hebben we een bezoek mogen brengen aan de Luxe Vogelhut 'Wildernistrek' in Vledder. Normaal gesproken ligt deze hut ruim 2 uur rijden van ons woonplaats af, maar omdat we nu op vakantie waren in Norg, was het maar 3 kwartier rijden.

Deze hut is eigendom van Edo van Uchelen, een bekende bioloog en natuurfotograaf in Nederland. De hut staat op een privé natuurterrein aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. 

 

De hut

De loopafstand van de hut naar de auto was prima te doen, aangezien je voor een groot gedeelte over een fietspad loopt, alleen het stuk op het terrein zelf loop je over een bospad, maar ook deze is goed begaanbaar, ook met een bolderkar zoals wij hebben voor onze spullen

We hebben de afgelopen jaren al veel vogelhutten mogen bezoeken, maar qua luxe spant deze wel echt de kroon. De hut is geschikt voor 4 personen, voorzien van stroom, verlichting, waterkoker, koelkastje, toilet en vloerverwarming. Dit laatste hebben we niet nodig want de buitentemperatuur is prima, maar voor de koudere maanden in het jaar is dit absoluut een pre.

De hut is tevens ook voorzien van een stapelbed omdat deze hut ook tijdens de nacht te boeken is voor het fotograferen van marters en dassen. Wij hebben de hut echter alleen voor overdag geboekt en zijn zeer benieuwd wat we gaan zien vandaag.

 

De hut is voorzien van een slider systeem waarop 4 schommelkoppen op zijn gemonteerd. Het  voordeel van een slider systeem is dat je je camera heel makkelijk kan verplaatsen om vanuit een andere hoek te fotograferen (je hoeft geen grondplaat of iets te verschuiven). Tevens is er een breed panoramaraam (spiegelglas) over de gehele breedte van de hut. Dit zorgt ervoor dat er geen dode hoeken zijn door staanders die in je gezichtsveld staan. De setting in de gaten houden kan dus vanuit elke positie.

Wat wel opviel was als je onder een te schuine hoek fotografeerde je een flair rand in je foto kreeg naast je onderwerp. Houdt hiermee dus rekening als je vanuit deze hut fotografeert.

 

De setting

De setting is opgebouwd met mooie houtstronken, op sommige plekken wel wat druk naar onze mening. Het voer voor de vogels is makkelijk te plaatsen in de houten boomstronken omdat deze uithollingen hebben waardoor voer onzichtbaar te plaatsen is. We hebben altijd eigen voerbakjes bij ons, maar die hadden we hier absoluut niet nodig.

Wat ook nog een voordeel is van deze hut is dat je bij donker weer de mogelijkheid hebt om ook overdag gebruik te maken van de verlichting die er hangt op de setting. Dit zorgt ervoor dat je ook bij slecht weer voldoende licht kan creëren voor je foto's. Natuurlijk hangen de lampen er als hoofddoel om de nachtelijke fotografen te voorzien van licht op de setting, maar voor overdag kan het soms ook wel nodig zijn, gezien de lichtinval op de setting bij donkerdere weersomstandigheden.

 

De Soorten

Over de bedrijvigheid voor de hut hebben we niets te klagen gehad. Voor het eerst hebben we de bruine rat voor de hut mogen hebben, om eerlijk te zeggen was het familie bruine rat, want naast pa en ma waren er ook een groot aantal kleintjes van verschillende leeftijden. In onze tuin hebben we ze liever niet maar zo voor de hut zijn het heerlijke beestjes, wat hebben ze ons vermaakt en wat hebben we gelachen om ze. Af en toe was er een speelkwartier en met periodes werden de kleintjes gecorrigeerd door de ouders (zeker als ze teveel aan het eten waren van het vogelvoer)

 

Over de gehele dag genomen hebben we 14 soorten voor de hut kunnen waarnemen.

  • Appelvink       
  • Geelgors                             
  • Vink
  • Winterkoninkje
  • Bruine rat
  • Gaai
  • Grauwe vliegenvanger
  • Pimpelmees
  • Koolmees
  • Merel
  • Spreeuw
  • Boomklever
  • Grote bonte specht (GBS)
  • Zwartkop

Beoordeling per onderdeel

Onderdeel Cijfer
Afstand van auto naar de hut 9.0
Faciliteiten in de hut 9.5
Opbouw setting 9.0
Waarnemingen 8.5
Prijs 8.0

Deze eindscore is gebaseerd op onze persoonlijke mening, maar wel in vergelijking met de andere hutten die we hebben mogen bezoeken de afgelopen jaren. De eindscore is opgebouwd uit een gemiddelde van de beoordelingen per onderdeel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.